torsdag 19. mars 2009

Seg selv i speilet

Den lille herren, bare vel fem måneder gammel, ligger på magen med overkropp og hode ganske oppreist. Han smiler skjelmsk inn i speilet i stoffboken, som er satt på høykant foran ham. Heller enn gjensynsglede er det tydelig en fryd over å oppdage seg selv der i speilet.

Vi som observerer, smiler med og fleiper litt: pass deg nå unge mann. Det kan gå galt. - Du har ennå ikke hørt om Narkissos, den vakre unggutten i gresk mytologi som ble så forlibt i sitt eget speilbilde at han til slutt falt i vannet og druknet.

Mange søkte feedback i elsk deg selv-bøkene på 80-tallet. Det var stor forskjell fra å gå i ett med tapetet og på mange måter bli tatt for gitt, til det å bli beskrevet som enestående og i stand til å mestre det umulige. I etterkant kan dette ti-året virke nesten vulgært og lettere manisk. - Fra 70-årenes politiske kamp og solidaritet inn i en periode med selvforherligelse og anti-snillisme.

I vår tid og del av verden er det fortsatt individet som gjelder, selv om økonomi på ville veier har fått oss til å tenke mer samfunn og mer poltisk styring igjen. - En bok jeg kom over på årets mammutsalg, ble gitt ut i 2005 og gir hint om nok en innfallsvinkel til eget liv: Å bli sin egen venn av filosofen Einar Øverenget. Han priser vennskapet med henvisning til både Platon og Sokrates, og mener at det å være sin egen venn ikke kan bli så altoppslukende og selvforherligende. Elskov vil også være mer sårbart enn vennskap. - Som din egen venn vil du respektere og godta, men ikke kvie deg for å komme med velment kritikk om nødvendig.

Den lille tassen som smilte fornøyd til seg selv i lekespeilet har lang vei til alder og visdom, han vil få masse trening i både å bli venner med seg selv og andre...

Det var annerledes med den veldig gamle og lettere senile damen som var med datter og svigersønn på flott hotell i Egypt, og tittet henrykt på seg selv i det gedigne gullinnrammede speilet på veggen der: Å nei, så hyggelig, er du også her!!

Ingen kommentarer: