onsdag 4. mars 2009

Hodepine

Det er rart at et lite tørkle, et enkelt tøystykke, skal føre til så mye debatt.
Hijab - et muslimsk kvinnehodeplagg

Innenfor Islam skal kvinnen dekkes til, hun skal ikke besudles av menns blikk. Ikke bli sett som kvinne av andre enn dem hun hører til. Av fedrene, av brødrene, av kjæresten, ektemannen.

Det er lett å tenke seg at dette må være et tilbakeslag for feminismen. selv om vi skjønner at noen kan oppleve en frihet i å ha tildekket hår, og enda mer en burka - og motsatt, at vestlige kvinner også kan være ufrie av alskens motehysteri og kroppsfiksering. Men vi steiler når moderne kvinner ikke får bevege seg rundt fritt og utvungent. Ja da, jeg sier ikke at en hijab er en hindring, men den er et symbol og en ytring som gir oss signaler om regler og pålegg vi har fjernet oss fra. - Og det er ingen vanlig kvinnehatt, selv om moteskapere har designet hijaber til mange anledninger.

I tidligere tider kjempet moderne kvinner for å oppnå samme rettigheter som mannen. Kvinnen ville bli tatt på alvor, bli regnet med som et selvstendig og handlende vesen. Mann og kvinne skulle begge tjene pengene, begge være omsorgspersoner. - Ofte kunne de som stod på barrikadene drive argumentene litt vel langt. Mange kjente seg ikke alltid igjen i diskusjonen.
Det var likevel lett å være med i engasjementet. Den gang i 70-årene. - Selv om det ofte kunne være både humørløst og gravalvorlig. var det likevel en udiskutabel kjerne i det hele...

Nå er jeg mer forvirret enn den gang. Jeg tenker at å være kvinne og muslim må være vanskelig, de skal finne sitt eget ståsted innenfor islam, og de skal være kvinner i et moderne Norge.
Identitet og verdier skal gå i hop. Hva er egen overbevisning og hva er press og fra nærmiljøet, tradisjoner og inngrodde holdninger.

Jeg tenker meg at vi trenger både respekt og debatt underveis: Jeg er ikke enig med deg, men godtar at du har en annen mening.

En hijab er mer som det gamle kvinneskautet til bunader, som gamle dagers kvinnehatter i kirken. I noen miljøer har også langt hår og skjørt hos jenter vært det eneste riktige. Men det har gått seg til. - Og derfor føler vi oss litt satt ut når vi hører oppegående kvinner forsvare noe som vi har beveget oss bort fra for lenge siden. Vi vil at kvinner skal ha frihet til å velge, men er i dette tilfellet ikke sikre på om vi godtar valget, ei heller det som måtte ligge bak.

Derfor kan hijab gi en aldri så liten hodepine. Om vi tenker etter.

Ingen kommentarer: