tirsdag 30. september 2008

Arbeid og arbeid, herr Blom...

Min gamle kvinnesjel var i nærheten av å bli provosert da en førsteamanusensis (!) ved Handelshøyskolen BI uttalte at det er meningsløst at folk med høyere utdannelse skal bruke tiden til rengjøring i heimen. - Det fins viktigere ting å gjøre - som å skrive en rapport eller lage et seminar...


Viktig og viktig, kjære amanuensis. Det er klart vi overlever uten å legge ned mange arbeidstimer der hjemme i våre dager. Annerledes den gang slaktet kom inn på benken og klærne ble vasket for hånd. Store husholdninger krevde gjerne et par jenter ekstra i kosten for å holde det hele i gang. Og det ikke fordi både mann og hustru var i jobb. Et veldrevet hjem av en viss standard krevde sin arbeidsinnsats.


I dag har vi allehånde maskiner og hjelpemidler til det meste. Det lille som vi må ta hånd om kan være støvtørring, gulvvask og vinduspuss. Robotstøvsugere produseres visst allerede. Det er håp... Matlagingen kan vi gjøre så enkel eller innviklet som vi vil eller gidder; take away eller gourmet på hjemmebasis. - Førsteamanuensisen kan gjerne skrive rapporter eller planlegge seminarer, det gjenstår å vite hva rapportene eller seminarene handler om. Ikke alt er like nødvendig i den bransjen heller.


Der hjemme, i vår egen intimsfære, tenker jeg meg en ladeplass for batteriene - en sjelebolig. Og det kan høres rart ut, men når man sånn innimellom bruker tiden til litt enkelt vedlikehold og rengjøring, kan hodet lett overraske som den mest aktive tankesmie: Punkter til en rapport kan sprette opp som popkorn på komfyren, og en ny vinkling på seminaret kan smyge seg fram sammen med rytmiske moppetak. Eller strofer til et dikt, om det er det som er betyr noe.


Hjemme er der vi bor, der hjertet vårt er. Huset eller leiligheten er det drømmesymbolet som blir tolket som jeg'et - personen selv. - Da handler om omsorg for hjemmet gjerne dypest sett om å ta vare på seg selv... Og det har ingenting med mange års studier å gjøre. Kjøper man seg helt fri, mister man kan hende kontakten med sjelen sin med det samme. Tror jeg, og overdriver nok, men det er en god tanke å tenke.


Det er også et annet aspekt med bortsetting av private gjøremål: Hvis det er slik at noen synes det er så motbydelig å utføre disse oppgavene på den hjemlige arena, er det vel ikke helt spiselig å sette andre på "drittjobben"heller. Er det egentlig nedvurderingen av kroppens og håndens arbeid som setter mange arbeidsoppgaver i miskreditt? Og hva sorterer slike tanker under - feminisme, nå ja; ikke kan det vel plasseres under klassekamp heller.


Det får stå som noen funderinger om tiden vi lever i.

Ingen kommentarer: